Kairos nr 5
Arkitekturteorier
 
 

 
Formgivning Lars E. Pettersson
Mjukband
Format 130x210 mm. 264 s.
ISBN 978-91-87214-844
Ca-pris 204 kr. Vårt pris, fraktfritt inom Sverige, 160 kr.

 
 

De senaste decenniernas arkitekturteoretiska debatter kännetecknas av uppbrott och ifrågasättanden av traditionens innebörd. Den samtida arkitekturen problematiserar sina egna gränser och söker sin inspiration i bildkonsten, filosofin, psykoanalysen, semiotiken och fenomenologin. I Kairos nr 5 återfinns flera av de texter som bidragit till att forma dagens debatt, alltifrån Robert Venturis och Denise Scott Browns hyllning till Las Vegas, via Colin Rowes tankar om staden som kollage, Bernard Tschumis undersökning av arkitekturens gränser och Peter Eisenmans dekonstruktiva experiment, till Rem Koolhaas visioner om den generella staden, bortom minnet och historien. Kairos nr 5 föreligger nu i en tredje tryckning 2010.

Skriftserien Kairos syftar i första hand till att erbjuda klassiska konstteoretiska texter på svenska, skrivna av såväl konstvetare, filosofer och forskare som konstnärer. Dessa varvas med specialbeställda texter. Kairos skall inte ge några allmängiltiga lösningar eller generella svar oberoende av det historiska sammanhanget, utan vill istället erbjuda så många teoretiska redskap som möjligt för en både breddad och fördjupad förståelse av den konstnärliga kunskapsprocessen för både dem som framställer konsten i dag och för dem som tar del av denna konst. Texterna i Kairos översätts alltid från originalspråket och i de flesta fall från originalutgåvan.

Skriftserien används som kurslitteratur vid högskolor och universitet och genom nytryckningar säkerställer vi att den alltid finns tillgänglig. Serien säljs hos välsorterade bokhandlare, i museishoppar och genom nätbokhandeln.