Ann Wolff 
 

Texter av Heike Issaias, Dan Klein, Helmut Ricke, Riikka Stewens och Kerstin Wickman
Formgivning Amanda Wärff
Tvåspråkig svensk/engelsk
Helklotband med skyddsomslag
Format 225x280 mm. 184 s. 180 bilder i färg+sv/v
ISBN 978-91-87215-070
Ca-pris 360 kr. Vårt pris, fraktfritt inom Sverige, 290 kr.

 
 

Konstnären Ann Wolff (tidigare Wärff) är internationellt uppmärksammad och flerfaldigt belönad för sina unika arbeten i glas. Med bruksföremål som Snöboll och Druva har hon också tagit sig in i många hem i Sverige och utomlands. Den här boken är den första stora presentationen av hennes verk och spänner över hela hennes verksamhet som skulptör, tecknare och målare. Tillsammans belyser författarna hennes väg från uppväxten i Tyskland, tiden som formgivare för de stora glasbruken i Småland – fram till det konstnärliga arbetet i dag.

Bokens författare:

Heike Issaias, f. 1942, är fotograf och arbetade under åren 1968–1999 för en mediakoncern i Hamburg. Hon är Ann Wolffs syster och har genom åren på nära håll kunnat följa hennes liv och konstnärskap.

Dan Klein, f. 1938, har varit chef för Christie’s och professor i glas vid Sunderland University där han fortfarande är gästprofessor. Han har varit curator för stora glasutställningar som Venezia Aperto Vetro 1996 och 1998, och har skrivit boken Artists in Glass: late 20th century masters in glass (2001).

Helmut Ricke, f. 1943, har som chefskurator för Hentrichska glassamlingen vid Düsseldorfs konstmuseum ordnat flera utställningar med äldre och nutida glas i Tyskland och utomlands. För närvarande är han ledare för det nya Kunst Palast i Düsseldorf, samt generalsekreterare för Jutta Cuny- Franzstiftelsen som befrämjar nyskapande inom området glasskulptur.

Riikka Stewens, f. 1958, är tillförordnad professor på konsthistoriska institutionen vid Helsingfors universitet. Hon har inom konsthistorien särskilt intresserat sig för frågor med filosofisk och psykoanalytisk inriktning. Som skribent har hon i sina essäer framförallt behandlat finska sekelskifteskonstnärer som Helene Schjerfbeck och Hugo Simberg.

Kerstin Wickman, f. 1941, är professor i design- och konsthantverkshistoria vid Konstfack i Stockholm och arbetar som redaktör och skribent, framförallt på tidskriften Form. Hon har medarbetat i ett 15-tal böcker om design och konsthantverk och är författare till böckerna Signe Persson- Melin, keramiker och formgivare (1997) och 10-gruppen Mönstertryck (2001).