Konstvetenskap — en introduktion 
 

av Dana Arnold
Fackgranskning Dan Karlholm
Översättning Staffan Lundgren
Formgivning Lars E. Pettersson
Hårdband
Ill. i färg. 135 x 180 mm. 184 s.
ISBN 978-91-87215-759
Ca-pris 245 kr. Vårt pris, fraktfritt inom Sverige, 190 kr.

 
 

Boken ger en inspirerande introduktion till konstvetenskap och ingår i vår serie med introduktioner till estetiska ämnen.

I denna kortfattade och precisa bok ger Dana Arnold en introduktion till de frågor, debatter och föremål som tillsammans utgör disciplinen konstvetenskap. Genom att använda ett brett urval av bilder, från statyerna på Påskön till »Super Mario Brothers«, visar författaren hur konstverken själva kan vara en utgångspunkt för hur vi kan »läsa« konsthistorien och ger förslag på flera olika sätt som vi kan uppskatta, tänka kring och förstå konst på och förmedlar därigenom en effektiv och lustfylld entré till den konstvetenskapliga världen. På svenska föreligger boken nu i en andra tryckning.

Med en ordlista över tekniska termer och en förteckning av adresser till användbara hemsidor är detta på samma gång en ovärderlig och lättillgänglig introduktion till ett fascinerande ämne.

Dana Arnold är professor i arkitekturhistoria vid Universitetet i Southampton och chef för Centret för studier i arkitektur och urbanism. Hennes senaste arbeten omfattar bland annat »Reading Architectural History« (Routledge, 2002) och »Representing the Metropolis: Architecture, Urban Experience and Social Life in London« (Ashgate, 2000). Hon är också redaktör för bokserierna »New Interventions in Art History« och »Companions to Art History«, båda utgivna av Blackwell. Mellan 1997 och 2002 var hon chefredaktör för tidskriften »Art History«.

Dan Karlholm har skrivit bokens förord och svarat för fackgranskningen. Han är docent och lektor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och kommunikation, Södertörns högskola. Han har framför allt forskat om konstvetenskapens historia och teori, museer, modern konst och visuell kultur.

Utgivna titlar i introduktionsserien:
Design — en introduktion av John Heskett.
Design för hållbar utveckling — en introduktion av Ann Thorpe.
Design och postmodernitet — en introduktion av Penny Sparke.
Designhistoria — en introduktion av Susann Vihma.
Film och andra rörliga bilder — en introduktion, red. Anu Koivunen.
Fotografi — en introduktion av Steve Edwards.
Konstteori — en introduktion av Cynthia Freeland.
Konstvetenskap — en introduktion av Dana Arnold.
Mode — en introduktion. En tvärvetenskaplig betraktelse, red. Dirk Gindt & Louise Wallenberg.
Svensk designhistoria av Lasse Brunnström.

Kommande introduktionsböcker 2011:
Swedish Design History av Lasse Brunnström