2004

Skog. Köp, förvaltning, försäljning, samägande, generationsväxling
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Bra bokbinderi, fin ryggtext och tre markeringsband tillsammans med redig och ändamålsenlig formgivning: ett gediget verk.

Lars Huck Hultgren: 127 bilder
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Tung. Kvadratisk. Fysisk. Bokens formgivning följer konstnären Huck i spåren. Varierad presentation av konstverken och ett bra tryck i ett knubbigt klotband med rak rygg — en konkret helhet.

2003

Färgformen. Åke Göranssons liv och konst
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Ett underbart färgtryck och ett utsökt pappersval skapar tillsammans en mild ton, som genomsyrar verket om konstnären Åke Göransson. Inlagan är omsluten av ett vackert band.

Lars Nyberg Grafik samt Lars Nyberg Prints (engelskspråkig utgåva)
Formgivna av Hans Cogne. Utvalda av Svensk Bokkonst med motiveringen: Ett klassiskt men överraskande arbete, elegant utfört i samtliga detaljer; sober typografi, bra tryck, spännande pappersval.

2002

Raster Förlags egna bokkataloger våren 2001 samt hösten 2001
Formgivna av Eva Lindeberg. Utvalda av Svensk Bokkonst med motiveringen: Kataloger i trevligt format, omsorgsfullt utarbetade med genomförda färgkoder. Små kataloger över stora böcker!

Karaktär och känsla. Ett sekel med Svensk Hemslöjd.
Formgiven av Christer Jonson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Klassiskt ren typografi med individuellt uttryck, fin layout, bra färgbilder, lämpligt papper, gott bokbinderi, harmoniskt helhetsintryck. Kvalitet rakt igenom.

10-gruppen. Mönstertryck
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: En utställningskatalog och tillika provbok. Att alla mönster presenteras i utfallande bilder bidrar till överskådligheten. Form och band är i samklang med ämnet.

2001

Ann Edholm
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Bandets utformning står i samklang med konstnären Ann Edholms verk. Generöst tilltagen grad och bra texttryck gör läsningen av denna typografiskt helgjutna bolym behaglig. Omsorgsfullt pappersval, med olika papper för text och bild, i utsökt reproduktion.

Det karolinska porträttet. Ideologi, ikonografi, identitet
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Perfekt pappersval och bildåtergivning. Färgtrycket är mustigt, svärtan är kraftfull. Ett skönt mjukband kring en vältypograferad inlaga med distinkt satsyta. En associativ pagina; här råder stormaktskänsla.

Svenska öl i köket
Formgiven av Donald Boström. Boken vann kategorin Dryckeslitteratur i Årets Svenska Kokbok 2001 [Grythyttan] med motiveringen: »Boken speglar entusiastiskt en ny svensk ölkultur på frammarsch genom skildring av små bryggeriers verksamhet. Öl såväl till maten som i maten. Vacker layout.«

10-gruppen. Mönstertryck
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utmärkt Svensk Form 2001.

Thomas Wågström: Boxare
Formgiven av Patric Leo. En av de tre böcker som nominerades till tävlingen Bästa fotobok 2000 av Svenska Fotografernas Förbund.

2000

Krukmakare och kakelugnsmakare
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: En helgjuten produktion med olika papperskvaliteter som effektfullt understryker illustrationernas mångfald. Fint band och väl avvägda proportioner mellan text och bild.

Långban
Formgiven av Lars E. Pettersson. Vackraste värmlandsbok 1999. Naturvetenskapliga Forskningsrådets pris för bästa populärvetenskapliga bok 1999.

Oaxen Skärgårdskrog
Formgiven av Helen Sköld. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Säker typografi i samklang med det personliga bildmaterialet skapar en harmonisk och luftig helhet. Sobert tryck på ett bestruket papper. Lägg därtill gott bokbinderi, eleganta för- och eftersätts, amerikanskt skyddsomslag med ovanlig omslagsbild och ett trevligt format. En originell och stämningsfull bok.
Nominerad av guldäggsjuryn.
Utmärkt Svensk Form.

1999

Kärlek till glas.
Formgiven av Christer Jonson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: En föredömligt formgiven volym. God typografi, bra tryck på olika sorters papper, förnämligt materialval, bra band, ett starkt "amerikanskt" skyddsomslag och ett överraskande kapitäl.

Spa.
Formgiven av Nina Ulmaja. Hedersomnämnande av Svensk Bokkonst för ett lustfyllt och associativt band i samklang med innehållet.

Vidar.
Formgiven av Carl Fredrik Hultenheim. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: En bok med stark utstrålning som vittnar om omsorg och engagemang i bokens alla tillverkningsled. Det är en njutning att hålla den i handen. Titta bara på hur utsökt försätts fästs vid pärmen. (obs gäller specialutgåvan som inte säljes i bokhandeln).

1998

Henri Matisse: Om konst.
Formgiven av Lars E. Pettersson. Hedersomnämnande av Svensk Bokkonst för gediget band, vackert snitt och intressant skyddsomslag i Matisse-blått.

Underbart, underbart.
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Fint tryck; illustrationstrycket är perfekt, det förmedlar en tredimensionell upplevelse. Vacker färgsättning. Snittens blå färg, som också finns i inlagan, håller ihop boken på ett angenämt vis. Sensuell på ett häftigt sätt. Lägg därtill fint materialval, bra band, sober typografi.

1997

Gustav Rudberg. Teckningar och akvareller
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Bra tryck och bra pappersval, som ger den rätta akvarellkänslan och harmonierar med typografin. Skönt med en generöst tilltagen grad. Trycket på pärmryggen är väl diskret.

Skriftserien Kairos
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Exempel på hållbar form för en serie. Genomarbetad typografi och väl artikulerad notapparat. Minus för vissa tvåradiga kolumnrubriker som kan misstagas för rubriker.

1996

Maj Arnell
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: En lågmäld konstbok, där typografi, format och pappersval framhäver bildernas intima karaktär. Anmärkas måste dock att omslaget fått för stora formeringar.

André Gill
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Det drastiska och varierande bildmaterialet balanseras av en kraftfull typografi där särskilt de stora vita ytorna har en viktig funktion. Bra tryck och materialval men svårläst litteraturlista.

Irving Penn. Fotografier
Formgiven av Lars Hall. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Kontrastrik form, texttypografi med intressanta detaljer. Bra bildtryck till ett fantastiskt fotomaterial. Vackert och väljgjort band. Reservation mot lite för mycket "smetning" i trycket - kan det bero på pappersvalet?
Nominerad till guldägg.

Rainer Maria rilke: Brev om Cézanne
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Litet, vackert och bekvämt format och välvalda material. Typografi med fina proportioner. Noter och litteraturförteckning föredömliga.

Sigrid Hjertén
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Titelsidorna föredömligt kontrastrika, bra texttypografi, oklanderligt bildtryck och snyggt band. Någonstans i kombinationen typsnitt, papper, tryck brister det dock. Typsnittet framstår som något tunt.

Sixten Lundbohm. En dynamisk klassiker
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Dramatisk och sparsmakad typografi. Välvalda material som låter både typsnitt och bilder komma till sin rätt.

The Hasselblad Awards
Formgiven av Lars Hall. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: God fotobok med perfekt bildtryck. Typsnittet Futura är svårläst men har med den här överdrivna kägeln dock ett dekorativt värde som passar i sammanhanget. Vackert band och smakfullt materialval (producerad för Hasselbladstiftelsen och säljes inte i bokhandeln av förlaget).

1995

André Malraux. Saturnus, ödet, konsten och Goya
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Bra typografi, vacker titelsida och innehållsförteckning. Vackert och välgjort band, ryggetiketten dock lite för bred.

Helene Schjerfbeck. Teckningar och akvareller
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: God tillriktning och perfekt balans mellan text och ljusrum. Svårbehandlat typsnitt väl behandlat. Bra band med väljgjord pärmprägling. Listig lösning med avrivningsbar beställningsflik på bakre skyddsomslaget.< p>

1994

Gudrun Åhlberg
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Generöst radavstånd och korta rader gör den långa spalten lättläst och ger luft åt uppslaget så att bilderna kan leva. Fint titeluppslag och vackert band, som det egentligen är synd att dölja under ett skyddsomslag.< p>

1993

Böckerna om Eric Chambert, Bruno Mathsson och John Kandell utvalda av Svensk Bokkonst med motiveringen: Utställningskataloger i enhetlig utformning. Det hanterliga formatet, omslagen och den funkisinspirerade typografin samverkar till en konsekvent helhet. Formgivna av Lars E. Pettersson.

Helene Schjerfbeck. Konstnären är känslans arbetare
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Utsökt i alla bemärkelser. Inlagans text är tryckt med grått, snittet är gråblått och omslagets text guldbrun. Allt på naturfärgat papper och i ett format som ligger väl i handen.

Katalog över Jämtlands läns museums konstsamling
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: En konstkatalog i befriande chosefri utformning. Saklig och ändamålsenlig typografi med bland annat ovanligt läsbara verkförteckningar (uppdrag åt jämtlands läns museum och säljes inte i bokhandeln).

1992

Gripenholm
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Ypperligt bildtryck och sober typografi som balanserar bilderna fint i denna vackra bok. Bra pappersval.

Sture Meijer
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Den kraftfulla Bononin på vackert proportionerade sidor passar de mustiga bilderna. typografi som skapar variation med få uttrycksmedel. Genom pappersvalet offras medvetet något av bildernas nyanser, men produkten som helhet vinner i tyngd och känsla.

1990

Hilma af Klint
Formgiven av Lars E. Pettersson. Utvald av Svensk Bokkonst med motiveringen: Sober typografi och väl genomtänkta detaljer, inte minst i bildförteckning och litteraturlista. Bra pappersval och utmärkt färgtryck.

1989

Eric Hallström. Liv och konstnärskap
Helene Schjerfbeck. Liv och konstnärskap
Formgivna av Lars E. Pettersson. Utvalda av Svensk Bokkonst med motiveringen: Två mycket välgjorda konstböcker där typografi, tryck och band håller samma höga kvalitet. Pappersval och färger på skyddsomslag och band betyder mycket för volymernas behagliga helhetsverkan och framhäver dessutom målningarna på ett fint sätt. Enda reservationen är blandningen av gemena och versala siffror.