Kairos nr 1
Konsten och konstbegreppet
 
 

 
Formgivning Lars E. Pettersson
Mjukband
Format 130x210 mm. 184 s.
ISBN 978-91-87214-684
Ca-pris 195 kr. Vårt pris, fraktfritt inom Sverige, 150 kr.

 
 

I Kairos nr 1 ställs frågan: Vad är konst? Alltsedan Marcel Duchamp ställde ut sin flasktorkare har denna fråga envist hängt kvar som mer eller mindre obesvarad. Denna antologi innehåller bl. a. Morris Weitz klassiska text om teoriernas roll i estetiken. William E. Kennick säger i sin uppsats från 1958 att den traditionella estetiken vilar på ett fundamentalt teoretiskt misstag av rent språklig art. Här återfinns också den amerikanska kritikern Clement Greenbergs epokgörande redovisning för det modernistiska måleriet från 1961 och Arthur C. Dantos text »konstvärlden« från 1964. Ewa Jeanette Emt skriver om den tyska 1700- talsfilosofen Baumgarten, som kan sägas prägla det moderna estetikbegreppet. Sven-Olov Wallenstein ger en översikt över utvecklingen från högmodernismens upplösning kring 1960 till konceptkonsten. Kairos nr 1 föreligger nu i en femte tryckning 2010.

Skriftserien Kairos syftar i första hand till att erbjuda klassiska konstteoretiska texter på svenska, skrivna av såväl konstvetare, filosofer och forskare som konstnärer. Dessa varvas med specialbeställda texter. Kairos skall inte ge några allmängiltiga lösningar eller generella svar oberoende av det historiska sammanhanget, utan vill istället erbjuda så många teoretiska redskap som möjligt för en både breddad och fördjupad förståelse av den konstnärliga kunskapsprocessen för både dem som framställer konsten i dag och för dem som tar del av denna konst. Texterna i Kairos översätts alltid från originalspråket och i de flesta fall från originalutgåvan.

Skriftserien används som kurslitteratur vid högskolor och universitet och genom nytryckningar säkerställer vi att den alltid finns tillgänglig. Serien säljs hos välsorterade bokhandlare, i museishoppar och genom nätbokhandeln.