Arkitektur och liv i kvarteret Garnisonen 
 

av Katarina Juvander och Madeleine Franzén. Foto Per B Adolphson
Formgivning Sture Balgård
Helklotband med skyddsomslag
Format 225x285 mm. 160 s. 195 bilder i färg+sv/v
ISBN 978-91-87215-056
Ca-pris 298 kr. Vårt pris, fraktfritt inom Sverige, 240 kr.

 
 

Visste du att flextid uppfanns först 1972? För att tunnelbanan kollapsade när det långa Karlahuset var klart och alla i kvarteret Garnisonen, och de på Sveriges Radio intill, skulle till och från jobbet samtidigt.
Att Sverige på 1960-talet hade norra Europas starkaste dator? Den kallades matematikmaskin och fanns i FOAs byggnad i kvarteret Garnisonen, nuvarande IT-centret Port 108.
Eller att mängder av soldater dog mystiskt på 1800-talet, fast Sverige inte var i krig? Kasernerna i kvarteret Garnisonen var bland de första med en miljö där soldaterna inte svävade i livsfara.
Här berättas om vad som hänt i och omkring kvarteret Garnisonen. Och här beskrivs kvarterets alla byggnader. De skildras utifrån sin samtid och sätts in i ett sammanhang som förklarar varför de byggdes och varför de ser ut som de gör.
Arkitekturhistoria varvas med intervjuer med människor som arbetar i kvarterets olika byggnader idag. Tillsammans med en rik samling nya fotografier, och många gamla bilder, ger boken den första riktiga presentationen av kvarteret Garnisonen. Ett kvarter med byggnader nästan alla har en åsikt om.