Bittan Bergh Valberg  
— Konstnär, textilare och designer 

av Lena Holger
Formgivning Arina Stoenescu
Klotband
Format 175x235 mm. 129 s. 82 bilder i färg+sv/v
ISBN 978-91-87215-063
Ca-pris 250 kr. Vårt pris, fraktfritt inom Sverige, 220 kr.

 
 

Boken är slutsåld.

Bittan Bergh Valberg fann inspiration genom intryck från vandringar i naturen, resor och diskussioner med andra konstnärer.

Kolstiftet och den fria gobelängtekniken har varit hennes startpunkter i ett fritt textilt skapande. Grunderna fick hon under utbildningstiden på Konstfack, eller i Tekniska skolan, som den hette, när hon började 1944. Hon har skapat mattor, framförallt flossor och ryor, introducerat och utvecklat tekniken i USA, men har sedan 1980-talets slut helt inriktat sig på gobelänger och fria skulpturala former.

Bittan Bergh Valberg startade sin första egna ateljé 1951, investerade i en stor mattvävstol och anställde en väverska. 1955 tog hon nästa steg och for till USA. Hon ställde ut på Contemporary Craft Museum och fick sedan kontakt med Georg Jensen där hon sålde sina handvävda mattor.

1958 började hon som konsult och designer och gjorde speciella signerade kollektioner för Cabin Crafts Inc. i Dalton, Georgia. Hon hade separatutställning på Walker Art Centre i Minneapolis och 1960 på Atlanta Art Museum. 1961 var hon på heltid tillbaka i Sverige. Här vidtog färgforskning och ett par år som formkonsult på KF. Som designer och chef för hemslöjden under nästan tjugo år i några vändor på 1960–80-talen fanns inte mycket tid över för eget skapande. Men 1988 började hennes nya fria skapartid. Till en början försiktigt. Tekniken är tidskrävande och gobelängerna växer liggande och långsamt fram.

Hon gjorde flera studieresor, bland annat under 1950-60-talen till Frankrike och Aubussonväverierna. Hon har arbetat med workshops i Pakistan, i Zambia och Tanzania för UNICEF, SIDA och Svenska Institutet.

Bittan Bergh Valberg finns representerad i New York, Atlanta och Chicago, USA och med sina offentliga uppdrag i Sverige på t.ex Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet och i en rad kyrkor i Mellansverige.