Den framställande gesten — om konstverkets presentation i den moderna konstutställningen 
 

av Maria Hirvi-Ijäs
Formgivning Lars E. Pettersson
Mjukband
Format 130x205 mm. Ca 315 s.
ISBN 978-91-87215-780
Ca-pris 255 kr. Vårt pris, fraktfritt inom Sverige, 200 kr.

 
 

Konstutställningen har under modernismen blivit den främsta platsen för våra möten med konst och även i postmodern tid söker vi kunskap, upplevelser och nöje i utställda verk. Utställningens dynamiska arena blir central för vår uppfattning av vad konsten är och kan vara.

Maria Hirvi-Ijäs avhandling fokuserar på konstutställningen som plats men även på utställandet som en retorisk gest i kommunikationen om, genom och med konst. Det moderna konstverket blir här en aktör som är i samspel med både betraktaren och utställningens form.

Boken ger en inblick i den moderna konsthistoriens och konstteorins centrala frågeställningar samtidigt som den ger ny förståelse för konstens betydelse i vår kultur.

Maria Hirvi-Ijäs är nytillträdd rektor vid Bildkonstakademin i Helsingfors. Tidigare har hon arbetat som professor i konstens teori och idéhistoria vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm samt som utställningscurator vid Museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors. Hon har publicerat konstkritik och essäer sedan början av 1990-talet, och är kolumnist på Hufvudstadsbladet.